Používáme cookies

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Stříbrné medailistky o evropském šampionátu

30.8.2024 | Reprezentace
Hráčky USK Praha Karolína Taušová a Sofia Robson byly součástí reprezentace U16, která získala na evropském šampionátu divize B stříbrné medaile. Využili jsme šance a zeptali se hráček na pár otázek.

Jak probíhala příprava na evropský šampionát divize B U16?

Sofia Robson: „Mistrovství nám začínalo až v půlce srpna, tudíž jsme byli poslední kategorií, která bojovala o postup do divize A. První přípravné kempy začínaly koncem května a trvaly až do posledního devítidenního kempu v Děčíně, který se konal těsně před Evropou. Do letní přípravy samozřejmě patřilo i kondiční soustředění ve Spořicích, které později navazovalo na turnaj v Polsku. Dále následovala ještě přípravná utkání v Belgii a v Děčíně. Vyhrát se nám podařilo až v závěru přípravy, a to v Děčíně, kde jsme odehrály dva zápasy proti Německu a dva proti Slovensku. Všechny čtyři zápasy byly úspěšné.“

Co ti podle tebe dalo léto s reprezentačním týmem U16?

Karolína Taušová: „Tak určitě spoustu nových zkušeností, které se budu snažit využívat nadále i v klubu, spoustu nových kamarádství. S holkama se potkáváme neustále jako soupeřky, a tak bylo fajn být tady společně jako jeden tým. Navzájem jsme se motivovali a posouvali k lepším výkonům.“

Sofia Robson: „Celá příprava mi dala neuvěřitelně mnoho zkušeností, a to nejen z basketbalové stránky. Také mi přinesla mnoho přátelství a kolektiv, který byl opravdu nejlepší! S holkami jsme si navzájem pomáhaly a společně se zlepšovaly. Zkušenosti bych určitě ráda přinesla i do klubového týmu. Na tento zážitek nikdy nezapomenu."

Jak bys zhodnotila celý šampionát z pohledu vašeho týmu?

Karolína Taušová: "Na tento šampionát jsme jeli s cílem postoupit do divize A. Věděli jsme, že naše silná stránka je rychlý protiútok a ten jsme se taky snažili hrát co nejčastěji. Moc se nám nedařili vstupy do zápasů, ale jsem ráda, že jsme se pokaždé dokázali vrátit, a kromě posledního zápasu jsme soupeře zvládli porazit. Finálový zápas byl pro nás neuvěřitelný zážitek a je jen škoda, že jsme tento zápas nedovedli do vítězného konce. Hlavni cíl jsme ale splnili."

Jaký byl podle tebe šampionát v Turecku z hlediska organizace?  

Sofia Robson: „Organizace byla velmi dobrá už od začátku. Měli jsme skvělou průvodkyni, která nám po celý pobyt zařizovala komfort. Hotel byl moc pěkný, měl dokonce i venkovní bazén. Doprava také byla velmi dobrá, do haly jsme vždy jezdili autobusem.Jídlo bylo ze všeho nejlepší a výběr byl neskutečně velký.Měli jste čas se podívat i někam v okolí ve volném čase?"

Měli jste čas se podívat i někam v okolí ve volném čase?

Karolína Taušová: "V základní skupině jsme měli skoro po každém zápasu day-off, které jsme využívali k regeneraci a také jsme se jeli jeden den podívat do centra města, kde jsme strávili celé dopoledne. Podívali jsme se, jak to vypadá například uvnitř mešity a také jsme jeli do nákupního centra s vyhlídkovou věží, na kterou jsme vyjeli výtahem do 42 patra a tam odsud jsme měli výhled na celou Konyu."

Po turnaji budeš mít volno, než se zapojíš do klubových tréninků. Jak volný čas využiješ?

Karolína Taušová: "Hned po šampionátu jedu s rodiči na pár dni na dovolenou do Řecka si odpočinout. Pak už se budu připravovat na nástup na střední školu a pak už začíná nová sezóna."

Sofia Robson: „Ve volném čase budu určitě odpočívat a připravovat se na nástup na novou střední školu společně s přípravou na basketbalovou sezónu."

18.10.2024 | Chance ŽBL

Z Trutnova s vítězstvím

17.10.2024 | Chance ŽBL

Do Trutnova už v pátek

16.10.2024 | Euroliga

Vítězství nad Györem