Používáme cookies

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Splnily jsme náš cíl

28.8.2024 | Reprezentace
zdroj: FIBA
zdroj: FIBA
Stále šestnáctiletá hráčka USK Praha Ela Zídková byla důležitou součástí reprezentačního výběru U18, který získal na evropském šampionátu divize B stříbrné medaile a zajistil si postup do divize A pro příští rok.

„Na šampionát jsme se začaly připravovat od konce května. Vždy jsme měli kemp každý týden od čtvrtka do neděle a po prvních třech tréninkových kempech jsme měli 10 dní pauzu. Po volnu následovalo dalších 5 kempů, ve kterých jsme hrály několik přípravných zápasů“ popsala Ela jak probíhala příprava výběru U18 na ME divize B. Dále také dodala, že přípravné zápasy absolvoval tým proti Portugalsku, Rumunsku, Rakousku, Bulharsku a Německu.

Samotný evropský šampionát se odehrál v rumunském Ploiesti. Ela na turnaji průměrně zapisovala 8,5 bodů a 6,5 doskoků. Nejvíce se jí bodově zadařilo v semifinále proti Řecku, kde dala 15 bodů a přidala i 9 doskoků. V českém výběru byla nejlépe doskakující hráčkou a také hráčkou s nejvyšší průměrnou užitečností. „Léto s reprezentačním týmem mi toho dalo hodně, ale asi nejvíce bych řekla, že jsem zesílila, zlepšila se ve vnímání hry a naučila se hrát více v klidu.“

Výběr U18 nenašel v základní skupině svého přemožitele. Nejdříve si poradil s Rakouskem, kdy byl klíčovým momentem vstup Češek do třetí čtvrtiny a následné zlepšení hry na obou koncích palubovky. Následovalo utkání se Slovenskem a Islandem. V obou případech si svěřenkyně Viktora Pruši dokázaly vytvořený náskok v závěrečných minutách pohlídat a se stoprocentní bilancí postoupily do čtvrtfinále proti Bosně a Hercegovině. V tomto utkání šlo už o všechno a Češky k tomu také tak přistoupily. Podaly nejlepší výkon na turnaji a s přehledem postoupily do semifinále, kde vyzvaly již zmíněné Řecko. Po dramatickém semifinále, které rozhodla střelou z půlky v poslední vteřině Emilie Brzoňová postoupily české reprezentantky do finále proti Černé Hoře. V tu chvíli si již zajistily postup do divize A pro příští rok a splnily tak ten hlavní cíl. Finálový souboj byl opravdu soubojem dvou nejlepších týmů na turnaji. Na každý bod se oba týmy hodně nadřely a každý náskok byl luxus. V závěru byly ale silnější hráčky Černé Hory a Češky tedy berou stříbrné medaile. „Z pohledu týmu hodnotím šampionát pozitivně. Myslím, že jsme byly schopny ukázat, co jsme se naučily v přípravě a splnit náš cíl, což byl postup do divize A“ zhodnotila vystoupení svého týmu na evropském šampionátu divize B.

V základní skupině měly hráčky dostatek času na odpočinek. Hrály každý druhý, třetí den, a tak jsme se Ely zeptali, zda se podívala ve volném čase i někam jinam než do basketbalové haly. „Ve volném čase jsme se mohly jít projít a podívat se po okolí, ale bohužel jsme nebyly ve městě s tolika památkami, takže jsme toho zas tolik nevyužily.“

Už jenom pár týdnu zbývá juniorkám U19 do začátku extraligové sezóny. V té minulé získaly skvělou stříbrnou medaili na mistrovství České republiky. Pro letošní sezónu je tedy cíl jasný. Svěřenkyně Jany Klečkové se představí hned v 1. kole soutěže na domácí palubovce. 28. září přivítají Levhartice z Chomutova a den na to Ústí nad Labem. „Na sezónu se moc těším a doufám, že bude co nejúspěšnější“ dodala opora extraligového týmu.

 

18.10.2024 | Chance ŽBL

Z Trutnova s vítězstvím

17.10.2024 | Chance ŽBL

Do Trutnova už v pátek

16.10.2024 | Euroliga

Vítězství nad Györem