Olympijská přestávka

25.7.2024
S blížícím se začátkem Olympijských her byla minulý týden pozastavena zámořská WNBA, která se znovu rozjede 15. srpna. V tomto článku se zaměříme jak na týmy WNBA, v kterých hrají naše hráčky, tak i na přípravu našich hráček na již zmiňované Olympijské hry.

Bri Jones a její Connecticut Sun jsou po první části WNBA na druhém místě za New York Liberty. Jejich zápasová bilance je 18-6, s tím že v posledních deseti utkáních Connecticut zaznamenal pět výher a pět proher. Brionna si stále udržuje skvělé statistiky, když si ve 24 odehraných zápasech připisovala průměrně 13,3 bodů a 5,2 doskoků. Díky svým výkonům v dosavadní sezóně byla nominovaná do WNBA All-Star Game. Tento zápas se uskutečnil o víkendu a utkal se v něm výběr WNBA proti výběru Spojených států amerických. Stalo se tak po druhé v historii, a to kvůli blížícím se Olympijským hrám. Tým USA využil tento zápas hvězd právě k přípravě na basketbalový turnaj pod pěti kruhy. V zápase však bral výhru tým WNBA 117:109 a Brionna si připsala 6 bodů a 2 doskoky. Izzy Harrison a její Chicago Sky si udržely osmou příčku s momentální bilancí 10-14. V posledních šesti utkání dokázaly 3x vyhrát, když dokázaly překvapit papírově lepší Seattle Storm a následně porazit i dva tabulkově horší soupeře. Také Seattle si stále drží svou čtvrtou příčku s bilancí 17-8. V posledních zápasech se týmu velmi dařilo, jelikož z posledních deseti zápasů jich dokázali vyhrát skvělých osm. Do olympijské přestávky zasáhla Ezi do všech pětadvaceti odehraných utkání, v kterých průměrně zapisovala 13 bodů, 8.7 doskoků a 2.4 bloků. Momentálně je Ezi druhou nejlepší blokařkou soutěže.

V době utkání hvězd se už Ezi připojila ke svému australskému národnímu týmu, se kterým absolvovala dvě přípravná utkání v Segovii proti Kanadě a Španělsku. V prvním utkání vyzvala Austrálie právě domácí Španělsko, kde se s Ezi setkaly Maite Cazorla a María Conde. Austrálie brala v tomto utkání vítězství 75:66. Také druhé utkání proti Kanadě bylo opět velmi vyrovnané. Byla to však země javorového listu, která brala nad Opals těsné vítězství 77:74. Poslední přípravné utkání mezi Španělskem a Kanadou se odehrálo včera a Španělky si připsaly vítězství 68:48. Teď už je čeká cesta do Francie. To Valériane Ayayi a její francouzský národní tým už do dějiště her zamířili před dvěma dny. Také hráčky ze země galského kohouta však odehrály v minulých dnech přípravná utkání. Nejdříve zvítězily nad Japonskem 75:62, kde si Valériane připsala 12 bodů a 5 doskoků. Následně její tým také porazil Čínu 93:76.

Zítra v 20:24 je na programu slavnostní zahájení Olympijských her na řece Seině. Basketbalový turnaj následně začíná v neděli utkáním Španělska s Čínou.