Již zítra proběhne los Euroligy

17.7.2024
Již zítra proběhne v Mnichově v dopoledních hodinách los základních skupin EuroLeague Women a pražský celek je nasazen v 1. koši. Tým ZVVZ USK Praha tak zjistí,na které soupeře v úvodu soutěže narazí.

Stejně jako dříve bude složení ligy určeno před každou sezónou podle žebříčků zemí a klubů. Ke klubům, které si vybojovaly přímou účast v základní části sezóny prostřednictvím svých tuzemských soutěžá, se připojí ty, které postoupí přes kvalifikaci. Počet míst pro kvalifikaci bude určeno vždy před každou sezónou. Do nadcházející sezóny se můžou kvalifikovat tři týmy. Jejich kvalifikace bude hrána formátem doma - venku a proběhne 18. a 25. září. Dvojice pro kvalifikační zápasy budou také určeny na zítřejším losu. Vítězové se kvalifikují do nadcházejícího ročníku EuroLeague Women. Prohraní budou umístěni do základní části EuroCupu.

Co se však měni je herní systém soutěže.  Od nové sezóny bude mít základní část neboli regular season dvě fáze. Zítřejší los určí skladbu skupin v první fázi, kdy bude celkem šestnáct týmů rozděleno do čtyř skupin. V každé skupině sehraje tým celkem šest utkání, tedy s každým soupeřem jeden zápas doma a jeden venku. První tři týmyy z každé skupiny následně postupují do fáze druhé. Poslední tým v tabulce nepostupuje a přesouvá se do EuroCupu žen, kde nastoupí do prvního kola play-off. Týmy, které postoupí do druhé fáze si s sebou nesou všechny předchozí výsledky. Z postupujících ze skupin A a B se stane skupina E. Postupující ze skupiny C a D vytvoří skupinu F. Každý tým vyzve ve své nové skupině pouze ty týmy, s kterými se ještě nesetkal a utkají se opět ve formátu doma - venku. První čtyři týmy v základní skupině postupují do Play-Ins a také tyto zápasy se budou hrát ve stejném formátu. Zde však bude platit pravidlo, že výše nasazený tým bude hrát druhé utkání na domácí palubovce.

zdroj: FIBA

Dle umístění ve skupinách E a F budou postupující týmy nasazeny do již zmíněných Play-Ins. První dva týmy v obou skupinách budou mít v tu chvíli účast na finálovém turnaji zajištěnou. V sérii Play-Ins však těmto týmům půjde o to do jaké fáze Final Six se zapojí. Vítěz této série totiž postoupí přímo na Final Six do semifinále. Poražený celek na stejnojmenném turnaji do čtvrtfinále. Jistou účast na Final Six nebudou mít však týmy na třetím a čtvrtém místě po druhém kole základní části. Tyto týmy se ve čtvrtfinálovém Play-Ins teprve utkají o své místo ve čtvrtfinále Final Six.

zdroj: FIBA

Vrcholem celé soutěže bude ted již zmíněné Final Six, kde se utká šest nejlepších týmů daného ročníku o titul nejlepšího celku v Evropě.

 

zdroj: FIBA

Přímý přenos losu můžete sledovat od 11:00 na kanále YouTube: