Euroliga mění herní systém

20.5.2024
EuroLeague Women mění po dlouhých letech herní formát soutěže. Nový systém schválila Rada FIBA Europe na svém květnovém zasedání a bude platný rovnou od nadcházející sezóny 2024/2025.

A jak bude nový systém soutěže vypadat? Celkem 16 týmů se zúčastní základní části soutěže. Týmy se do Euroligy dostanou stejně jako v předchozích sezónách podle žebříčků zemí a klubů. K týmům s přímým postupem se tak přiřadí i ty, co postoupí z kvalifikace. Základní část Euroligy bude mít následně dvě fáze nebo-li první a druhé kolo.

V prvním kole bude 16 týmů rozděleno do čtyř skupin po čtyřech týmech. Ve své skupině pak daný tým sehraje s každým soupeřem jedno utkání doma a jedno na venkovní palubovce. Po odehrání všech utkání ve skupině postupují tři nejlepší týmy z každé skupiny do druhého kola. Týmy, které ve skupinách obsadí čtvrté místo se přesunou do EuroCupu žen.

V druhém kole vzniknou dvě nové skupiny a výsledky z prvního kola si všechny týmy berou s sebou. Týmy ze skupiny A a B se spojí do skupiny E. Týmy ze skupiny C a D pak vytvoří skupinu F. Vzniknou tak šestičlenné skupiny, kde se každý tým utká s tím, na koho ještě nenarazil. I druhé kolo se odehraje stylem doma a venku. Po odehrání všech utkání ve skupinách E a F postoupí čtyři nejlepší celky z obou skupin do části zvané play-in. Poslední dva týmy v Eurolize končí.

A jak bude fungovat série play-in? Vycházet se bude z konečného pořadí ve skupinách E a F. Týmy na třetí a čtvrté příčce se utkají o postup do čtvrtfinále systémem doma a venku, přičemž výše nasazený tým bude hrát druhý zápas doma. Týmy na prvním a druhém místě ve skupinách E a F mají účast na finálovém turnaji zajištěnou. Utkají se však o přímý postup do semifinále. Tým, který prohraje bude následně nasazen do čtvrtfinále.

Díky lehkým počtům dojdeme tedy k jedné velké novince. Závěrečný turnaj se odehraje v šesti týmech a nazývá se tedy Final Six. Zde každý tým odehraje maximálně tři utkání, přičemž záleží na jeho předchozích výsledcích.

Sledujte webové stránky www.uskbasket.cz a sociální sítě @zvvzuskpraha pro další novinky a aktuality!