Ohlédnutí za sezónou 2023/2024

2.5.2024
Další sezónu má za sebou basketbalový klub ZVVZ USK Praha. Bronzová medaile z Euroligy a titul pro vítěze Chance Ženské basketbalové ligy. To je výčet těch nejzásadnějších úspěchů celého týmu za sezónu 2023/2024.

Tým se ještě před začátkem sezóny výrazně obměnil, když ho opustily Alyssa Thomas, Simona Sklenářová, Tereza Halátková, Barbora Wrzesiński a Temi Fagbenle. Před sezónou se navíc zranila Brionna Jones, u které bylo jisté, že do nadcházející sezóny vůbec nezasáhne. Vedení klubu tak následně oznámilo příchody Maite Cazorly, Ezi Magbegor, Mariany Přibylové, Karolíny Petlanové, Gabriely Andělové a Nyary Sabally. Obměna týmu byla tedy velmi rozsáhlá, a tak ani hlavní trenérka Natália Hejková nevěděla, co má od nadcházející sezóny úplně čekat. Hráčky ZVVZ USK Praha však hned od úvodních zápasů ukazovaly, že klub udělal krok správným směrem. Pražanky hrály ve velmi dobré formě, což ukazují pouhé dvě prohry v základní skupině Euroligy. V základní části bylo USK také nejlépe doskakujícím a nejlépe blokujícím týmem v soutěži. V play off dokázaly hráčky z Královky vyřadit dobře hrající italský celek Famila Schio a následně všechnu svou přípravu směřovaly na vrchol sezóny – Final Four v Mersinu. V Turecku to však byly ze strany USK dvě zcela odlišná utkání. V pátečním semifinálovém utkání proti Villeneuve se Pražankám nedařilo a podlehly Francouzkám 84:78. Po loňském zklamání v domácím Final Four však nechtěly skončit opět na čtvrtém místě, a tak udělaly v neděli vše pro výhru a zisk medaile. Týmovým výkonem si proti CBK Mersin došly pro vítězství a celý klub se tak může radovat z bronzových medailí.

I v české lize se svěřenkyním Natálie Hejkové dařilo od prvního utkání držet svou neporazitelnost, kterou nakonec dotáhly na 301 vyhraných zápasů v řadě. V druhém finálovém utkání proti brněnským Žabinám a za stavu 1:0 pro USK přišla však porážka. Hráčky ZVVZ USK Praha se však dokázaly na další dvě utkání zcela zkoncentrovat a vyhrát sérii 3:1 na zápasy. Sezónu tak USK zakončilo ziskem čtrnáctého mistrovského titulu v řadě.

Karolína Petlanová a Mariana Přibylová přidaly minulý víkend k titulu v ŽBL ještě stříbrné medaile, které vybojovaly na Mistrovství České republiky juniorek U19. Hráčkám a celému týmu gratulujeme!

 

V níže přiložené fotogalerii se můžete podívat, jak probíhaly oslavy mistrovského titulu po posledním finálovém utkání v Brně.