USK bere stříbrné medaile

28.4.2024
Druhý den Mistrovství České republiky je za námi. K vidění byl pěkný dorostenecký basketbal. Třetí místo bere pražské HB Basket Praha. Ve finále bere zlaté medaile Sokol Hradec Králové, stříbro pak domácí USK Praha.

Pojďte si s námi přiblížit, jak probíhala medailová utkání:

Druhý hrací den na Královce začíná ve 13:00, zápasem o třetí místo. Utkají se týmy HB Basket a Žabiny Brno, které těsně prohrály své semifinálové zápasy.

V průběhu první čtvrtiny je skóre stále vyrovnané, ani jednomu týmu se nedaří od soupeře odtrhnout. Do největšího náskoku, o tři body, se dostávají HB asi v polovině čtvrtiny. Minutu do konce si však na svou stranu berou vedení Žabiny, a to o 4b. Do druhého dějství nakonec vstupuje HB s náskokem jednoho bodu. Podle první čtvrtiny lze soudit, že půjde o velmi vyrovnané utkání. V druhé čtvrtině HB odskakuje na rozdíl šesti bodů, Žabiny se však nevzdávají a snaží se rozdíl před poločasem co nejvíce snížit. To se bohužel nedaří a HB odchází do šatny s náskokem osmi bodů.

Druhy poločas se drží stále ve stejném duchu. HB si drží mírný náskok, který neustále kolísá. Čtyřicet vteřin do konce třetí čtvrtiny snižují Žabiny na rozdíl 1 bodu, po chybách a faulech HB. HB tak bude nastupovat do závěrečné čtvrtiny s nejmenším možným náskokem. Začátek čtvrté části vychází lépe HB, kdy převážně díky Tereze Pavelcové odskakují na rozdíl sedmi bodů. Na druhé straně se nevzdávají a především díky košům s fauly se dostáváme na stav 51:51. Do konce zápasu zůstává necelých šest minut. HB nepustilo Žabiny do vedení a znovu odskakuje na rozdíl 6 bodů, na což reaguje trenér Brna timeoutem. Minutu do konce vede HB o 11b. I před úspěšnou trojku Barbory Šubové a trestné hody Adély Mezihorákové Žabiny nedokážou zápas zvrátit. HB se tedy umisťuje na třetím místě, po výhře nad Brnem, 60:68.

Ve finále se utkají hráčky USK Praha a Sokola Hradce Králové. USK nastupuje v sestavě #1 Štaflová, #4 Přibylová, #9 Samouk, #12 Petlanová, #15 Zídková, zatímco Hradec dává důvěru do #4 Brožová, #14 Bezdíčková, #17 Leopoldová, #15 Klapková, #45 Vlachová.

První koš dává Nella Klapková z Hradce Králové, ihned však skóruje i Karolína Petlanová na straně USK Praha. Po necelých čtyř odehraných minutách si za stavu 2:9 bere trenérka USK Jana Klečková timeout, aby zastavila šňůru Hradce. Dvě minuty do konce přichází mnoho faulů, za které se už střílející trestné hody. Konec první čtvrtiny je příznivější pro USK, které bude nastupovat do druhé čtvrtiny s náskokem 2 bodů. Po odehrané minutě se v dochází v nájezdu ke zranění Mariany Přibylové, která odchází v bolestech ze hřiště. Za ní nastupující Karolína Taušová proměňuje pouze jeden trestný hod. Zbytek čtvrtiny se vedení opět přelévá ze strany na stranu. USK si sice vypracuje šance, ale koše neproměňuje, zatímco Hradci se ve střelbě daří o něco více. Dvě minuty do konce prvního poločasu je skóre 25:28. Anna Brožová z Hradce přidává na konci čtvrtiny trestný hod a Hradec jde do šatny ve vedení o čtyři body.

Po čtyřech odehraných minutách druhé půle je stav vyrovnaný (34:34), trenér Hradce si bere timeout, aby zastavil tentokrát šňůru USK. Minutu do konce jde Hradec zatím do největšího vedení v zápase, a to 11 bodů. Toto vedení do konce čtvrtiny zvládá ještě navýšit na 13 bodů. Ve čtvrté čtvrtině se USK nevzdává a snaží se svou ztrátu snížit. Po třech odehraných minutách se to daří na na 7 bodů. Dvě minuty do konce finálového zápasu se na straně USK vyfaulovala Viktorie Štaflová a stav je 51:64 pro Hradec. USK i přes svoji bojovnost až do konce, nestačí na tým Hradce.