Žabiny srovnávají na 1:1

22.4.2024
V zaplněné hale Rosnička byli fanoušci obou táborů svědky velmi vyrovnaného souboje. O vítězství se rozhodovalo až do posledních vteřin. Po vyrovnané koncovce berou vítězství brněnské Žabiny, které srovnávají stav série na 1:1. Další utkání v rámci finále Chance ŽBL se sehraje v hale Královka již v pátek od 17:30.

Pražanky se nedokázaly v úvodních minutách dostat do svého obvyklého tempa. Žabiny Brno šly do zápasů s taktikou zdvojování pivotek v podkošovém prostoru. To hráčkám ZVVZ USK Praha vytvářelo v první čtvrtině střelecké pozice na perimetru, které však proměňovaly s nízkou úspěšností.  Svěřenkyně Natálie Hejkové se tak snažily více využívat hru 1na1 a zakončovat z vymezeného území. Snažily se také využívat síly svých pivotek, i když nemohly využít Emese Hof, která se v první čtvrtině zranila a do utkání již nenastoupila. Náskok, který se USK podařilo vybojovat, dokázaly Žabiny ke konci prvního poločasu snížit hlavně díky Nikolině Knežević. Ta byla z brněnského celku v závěru nejvíce aktivní.  Na snížení zareagovala vzápětí hostující Maite Cazorla, která se snažila jít do několika nájezdů. Díky nim si ZVVZ USK Praha vytvořilo pětibodový náskok.

Po poločasové přestávce to byla opět Maite Cazorla, která diktovala tempo hry. Pražanky zaktivnily obranu, nutily Žabiny do těžkých střeleckých pozic a vytvořily si osmibodový náskok. Brněnské hráčky se však dokázaly opět dostat na rozdíl jednoho bodu a hráčky ZVVZ USK Praha si musely svůj náskok znovu budovat. K tomu zavelela křídelnice María Conde, která byla v tu chvíli vidět na obou stranách hřiště a USK i díky ní šlo znovu do trháku. Po dobu třetí čtvrtiny se náskok pohyboval okolo pěti bodů. Pod košem byla především vidět Nyara Sabally, která při svých nájezdech využívala své síly a říkala si tak o fauly. Ve stejné pokračovala Nyara i ve čtvrté čtvrtině, kde díky svému dvanáctému proměněnému trestnému hodu v zápase šlo USK do dvouciferného vedení. Na to zareagoval trenér Viktor Průša oddechovým časem. Do hry se následně dostala opět Elissa Cunane, která začala hráčkám USK dělat problémy pod košem. Žabiny dokázaly za její přítomnosti snížit a následně dokonce jít po trojce Petry Záplatové do vedení. Poslední minuty utkání byly velmi vyrovnané a rozhodovala každá chyba. Žabinám v závěru střelecky padlo a berou vítězství 71:69.

Nejlepší střelkyní pražského celku byla Nyara Sabally, která zaznamenala double-double za 24 bodů a 11 doskoků. Mezi další dvouciferné střelkyně se zařadily Maite Cazorla (14 b.), María Conde (11 b.) a Ezi Magbegor (10 b.)

Žabiny Brno – ZVVZ USK Praha 71:69 (13:15, 13:16, 21:23, 24:15)

Sabally 24, Cazorla 14, Conde 11, Magbegor 10, Vyoralová 4, Voráčková a Ayayi 3