Pravou nohou do finálové série

20.4.2024
Po bronzovém Final Four čeká ZVVZ USK Praha další úkol, a to obhajoba českého titulu. První krok udělaly hráčky ZVVZ USK Praha dnes v podvečer v hale Královka, když porazily v 1. kole finálové série Žabiny Brno 68:51. Druhé finálové utkání sehrají svěřenkyně Natálie Hejkové na půdě Žabin už v pondělí od 18:00.

Od úvodního rozskoku bylo znát, že se na palubovce střetly dva nejlepší celky probíhající sezóny. I přes velkou aktivitu na obou stranách hřiště se však nedokázal ani jeden tým v úvodních minutách bodově prosadit. Skóre utkání otevřela přesnou tříbodovou střelou až kapitánka hostujícího družstva Natália Stoupalová a i přes nízkou úspěšnost střelby trápily Žabiny domácí celek především na doskoku. Po koši Simony Sklenářové šlo Brno do vedení 7:2, na což reagovala trenérka Natália Hejková oddechovým časem. USK následně dokázalo srovnat krok a ke konci první čtvrtiny šlo po trestném hodu Maite Cazorly do vedení 14:11. Od obou celků bylo k vidění velmi agresivní pojetí hry. Pražanky po time-outu najely však na své tempo, zvýšily svou aktivitu na obranné polovině a v útoku jim to začalo padat. Ve chvíli, kdy v úvodu druhé čtvrtiny zaznamenaly osmibodovou šňůru, tak začaly přebírat otěže zápasu.

I začátek druhého poločasu byl ve znamení nepřesných střel a chyb na obou stranách hřiště. Hra obou celků se opět srovnala. USK však svou aktivní obranou nutilo hráčky Žabin do nepřipravených střeleckých pozic a stále si drželo svůj dvouciferný bodový náskok. Svěřenkyně Natálie Hejkové se snažily využít především své síly pod košem, Ve chvíli, kdy Ezi Magbegor proměnila svůj druhý trestný hod, tak byla bodová ztráta Žabin již dvacet bodů. Žabiny se i přesto stále nevzdávaly a přes problémy s fauly se snažily, co nejvíce snížit. Domácí však měly zápas pod kontrolou a nepřipustily žádné drama.  

Hráčky ZVVZ USK Praha zvítězily před skvělou fanouškovskou kulisou 68:51 a v sérii vedou 1:0. Nejužitečnější hráčkou byla Ezi Magbegor, která zaznamenala 16 bodů, 7 doskoků, 4 bloky, 2 asistence a 1 zisk.

ZVVZ USK Praha – Žabiny Brno 68:51 (14:11, 24:10, 12:8, 18:22)

Magbegor 16, Andělová 13, Sabally 11, Hof 10, Cazorla a Voráčková 7, Conde a Přibylová 2