Finále Euroligy na podzim!?

8.4.2020
Včera odpoledne zasedal board FIBA Europe, který hledal vhodná řešení, jak dohrát mezinárodní soutěže. Zde padlo rozhodnutí, že se zruší všech 16 mládežnických evropských šampionátů. Jak to dopadne s EuroBasketem 2021, který by Česká republika měla pořádat, není jisté. Co je z pohledu ZVVZ USK Praha důležité, je i šance na dohrání Euroligy.

Ta byla ve čtvrtfinálové části přerušena. FIBA na svých stránkách informovala o možném turnaji pro 8 čtvrtfinalistů, který by se měl odehrát v září nebo říjnu. Začnou tedy jednání se zástupci klubů a federací. FIBA ve svém prohlášení dále uvedla, že uspořádání turnaje na jednom místě vidí jako nejlepší řešení.

K celé situaci se vyjádřil i generální manažer ZVVZ USK Praha, Marek Kučera:

„Je to čerstvá záležitost. Připravují dotazník, kde se nás budou ptát, co bychom chtěli a co bychom nechtěli. Z toho pak udělají nějaký závěr, který předloží vedení FIBA a to rozhodne. Za sebe si dokážu představit, že budeme rádi, když se udělá nějaký turnaj a bude to třeba příprava na novou sezonu, ale nemyslím si, že by to mělo být nazvané jako dohrávka sezony 2019/20. To prostě tak není. Nedokážu si představit, že by se nějaká liga dohrávala s jinými hráčkami, než se kterými se hrálo původně. To mi z filozofického hlediska nepřijde správné.“

Finální rozhodnutí, jestli a jak se dohraje nejen Euroliga, ale FIBA EuropeCup nebo ženský EuroCup, by mělo padnout na konci května.